Gespreksavond ‘Goud Oud’ op 23 november 2016

Op 23 november 2016 organiseerde ZcL een gespreksavond met als onderwerp ’Goud Oud’, over samen goed ouder worden en zijn. De avond werd verzorgd door de coördinatoren van de Ontmoetingsgroep Levensthema’s, Annette Sins en Ellen Gazendam, en bestuurslid Riet Bons-Storm.

Ouder worden hoort bij het leven en daar ontkomen we niet aan. Over hoe je invloed hebt op de manier waarop je ouder wordt en uiteindelijk oud bent, spraken de 24 aanwezigen met elkaar, geïnspireerd door een lezing van Riet Bons-Storm. In de lezing stonden drie aspecten centraal: levenservaringen, hulp vragen en beeldvorming.

Tijdens ons leven verzamelen we herinneringen en ervaringen, zowel mooie als pijnlijke, die we in een rugzakje met ons meedragen en die omgezet kunnen worden in levenswijsheid. Levenswijsheid kan verbindend werken en de kloof overbruggen tussen de oudere en de jongere generatie. Dat gaat niet vanzelf en vraagt om een luisterende, flexibele houding ten opzichte van de jongere generatie. Terwijl fit de norm is in deze maatschappij gaat ouderdom gepaard met achteruitgang.

Terwijl de meeste aanwezigen het geen probleem vinden om hulp te geven, bleek er een zekere schroom om hulp te vragen, terwijl juist bij het ouder worden de ander soms zo hard nodig is.

Als derde aspect werd de beeldvorming rondom oud worden besproken. In die beeldvorming past bepaald gedrag niet, terwijl je dat gedrag als mens mogelijk altijd hebt vertoond. Dat roept de vraag op of je nog mag zijn wie je altijd was als je ouder wordt.

De avond was te kort om op alle vragen en opmerkingen in te gaan en over een vervolg wordt nagedacht.

Zorgcoöperatie Loppersum