Valpreventie: Nuttig en leuk

Op initiatief van Zorgcoöperatie Loppersum heeft Ineke Kloosterboer in november een cursus valpreventie gegeven. De enthousiaste en gemotiveerde groep bestond uit dames en heren tussen 70 en 90 jaar. De cursus bestond uit theorie en oefeningen. Dankzij vragenlijsten die ingevuld konden worden over risico’s in en om het huis, werden de deelnemers zich bewuster van hun eigen situatie.

Tips

Voorkom vallen door je bewust te zijn van risico’s. Bijvoorbeeld: pijnlijke voeten, gebruik van medicatie, afname van spierkracht en lichaamsbesef. Besef dat je, zeker als je ouder wordt, met aandacht je activiteiten moet uitvoeren. In gedachten kun je immers alles nog als vroeger, maar je lijf doet niet altijd meer mee.

Oefeningen

De groep oefende met opstaan en gaan zitten, of iets van de grond rapen. Andere oefeningen hielpen het gevoel voor balans te versterken. Een tip: neem dagelijks voldoende tijd nemen om te bewegen, minimaal 45 minuten per dag! Wie fit is heeft immers meer reserves. En een andere tip: we zitten erg veel, te veel; maar tijdens het zitten kun je ook oefenen, bijvoorbeeld met je voeten, enkels, bovenbenen en romp.

Nieuwsgierig geworden?

In januari of februari volgend jaar starten we weer met een nieuwe cursus met Ineke Kloosterboer op de woensdagmorgen in het Dorpshuis. Geef je op bij Hanneke Kamps via info@zorgcooploppersum.nl

Zorgcoöperatie Loppersum