Op de fiets naar de bollen

De keukenhof staat in bloei met als gevolg dichtgeslibde wegen en zelfs de oproep om de Paasdagen niet naar de Keukenhof te komen. Maar in Groningen hebben we onze eigen “Keukenhof”. We kunnen bollenvelden bewonderen en dan zonder files.

Via Zeerijp fietsen we richting Dijkumerweg waar tegenover “de Dieken” een groot veld met tulpen in bloei staat. Paars, rood en wit. Prachtig. Iets verder aan de Dijkumerweg een nog groter veld in nog veel meer kleuren.

We vervolgen de route naar Oldenzijl en slaan linksaf het fietspad op richting Uithuizermeeden. Weer vele hectares bloeiende tulpen aan de andere kant van het water. In de verte zien we een fel rode streep, nog meer tulpen, maar helaas worden er werkzaamheden aan het fietspad verricht en kunnen we deze niet van dichtbij bewonderen. Via een omweg bereiken we Uithuizermeeden om vervolgens weer via een fietspad bij Oosternieland uit te komen. Hier heel veel tulpen in weer andere kleuren.

En dan blijkt dat al dat moois nog maar kort te bewonderen zal zijn: de fam. Schilder (uit Loppersum) is al bezig met tulpenkoppen. We blijven even staan om te kijken hoe dit wordt gedaan. Het mooie/warme weer zal mede de oorzaak zijn van deze vroege werkzaamheden. Jammer dat de kleurenpracht hierdoor verdwijnt.

Vanaf Oosternieland hebben we de wind tegen en we proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van de luwte in de bebouwde kom of bosaanplant bij ’t Zandt en Zeerijp. Terug in Loppersum staat er 33 km op de teller.

Volgende week zijn er waarschijnlijk geen tulpen meer te bewonderen, maar aan de andere kant van Loppersum liggen prachtige velden met koolzaad. Dit felgele gewas houdt het qua kleur wat langer vol en we proberen dan langs meerdere velden een fietsrondje te maken. Fietst u mee?

Tot ziens, Gré

(totaal 4 personen op 24 april 2019)

Zorgcoöperatie Loppersum